Koupit nebo půjčit si šaty

Každá nevěsta touží po tom, aby vypadala dokonale. Jak se toho dá docílit? Není to jenom účes a líčení, ale jsou to také šaty. Mnoho nevěst tak řeší, zda ušetřit na maličkostech a za ušetřené peníze si šaty  koupit, nebo ušetřit ještě více a půjčit si je. Jaká jsou pro a proti jednotlivých možností?

Budete mít památku

Pokud se rozhodnete si svatební šaty koupit, budete je sice mít na sobě jenom jednou, což je z praktického hlediska možná plýtvání penězi. Na druhou stranu musíme říci, že v případě koupě vám šaty zůstanou a tak můžete mít zajímavou památku na váš velký den. Pokud je vytáhnete třeba za deset let, zajímavě si zavzpomínáte.

Jak je to po finanční stránce?

Ta velmi často rozhoduje. Dnes platí, že více můžete zaplatit jenom za samotné půjčení, než za jejich koupi. To proto, že půjčovny svatebních šatů se obvykle specializují na ty lepší modely. Jejich kupní cena je astronomická, zatímco půjčení stojí od několika tisíc, po nižší desítky. V případě koupě klasických svatebních šatů třeba na internetu vás běžný model může stát méně, než je tomu v případě půjčení. A pokud chcete ještě více snížit výdaje na svatbu, můžete je po ní zkusit prodat.

Které vypadají lépe?

Rozhodně ty, které jsou půjčené. Souvisí to s tím, že půjčovny svatebních šatů se specializují na nákup těch nejkrásnějších, které následně nevěstám půjčí. Když se rozhodnete pro koupi klasických, za přijatelnou cenu, nikdy v nich nebudete vypadat tak dobře, jako v těch originálních šatech, které vám půjčil známý svatební salon.

Pozor na poškození

Co když se něco stane s těmi, které jste si půjčila? Nic se neděje, jelikož jsou vaše. Pokud ale neúmyslně poškodíte ty půjčené, může to znamenat další výdaje. Typickým poškozením je roztržení, zatrhnutí, nebo třeba polití červeným vínem. Za opravu, nebo nezbytné specializované vyčištění si následně salon může účtovat i nějakou tu tisícikorunu navíc.

Publikováno: 22. 12. 2017 / Aktualizováno: 29. 05. 2023

Kategorie: Nezařazené

Autor: Denisa Veverková