Ekzém mezi prsty na rukou – jaký typ se tak vyskytuje nejčastěji

Svědí vás oblast v meziprstí na rukou? Je načervenalé, tvoří se drobné puchýře v barvě kůže naplněné tekutinou, které praskají a následně se tvoří šupinky kůže? S největší pravděpodobností se jedná o dyshidrotický ekzém, který dokáže způsobit nepříjemnosti. Jak takový ekzém léčit?

Léčba dyshidrotického ekzému

Dyshidrotický ekzém se projevuje podobně jako kontaktní ekzém. Oba reagují na alergen, se kterým se pokožka za poslední tři dny setkala. Popřemýšlejte, co jste v posledních pár dnech dělali, co vám mohlo podráždit kůži. Pokud chcete ušetřit čas, navštivte alergologa, který vám provede testy. Na umývání nádobí, při používání čistících prostředků, si nezapomeňte nasadit ochranné rukavice. Ruce každý den ošetřujte a hydratujte pomocí bariérových krémů. Velmi oblíbený je krém od Dermaguard, který pokožku hydratuje a chrání ji před vznikem dalších potíží. Jakmile se tento druh ekzému projeví – z počátku bude kůže podrážděná a pod kůži se nacházejí hrbolky neboli puchýřky – v takovém případě se snažte o jejich vysušení a nepoužívejte mastné krémy. Vyzkoušet můžete zinkovou nebo ichtoxylovou mast. Kupte si také pH neutrální mýdla a ruce nedřete ručníkem. V případě, kdy je ekzém popraskaný a svědí, použijte zinkovou mast. Při nesnesitelném svědění je možné v lékárně koupit, a to bez předpisu, antihistaminika či mast s nimi. Pokud se vám mezi prsty objeví puchýře naplněné tekutinou, je třeba je vysušit. Ideální je ředěný hypermanganový roztok.

Prevence

Jakmile pupínky zmizí, kůže se loupe, ale stále mokvá, zkuste si připravit odvar z černého čaje a do vychlazené tekutiny na pět minut ponořte ruce. Pokud budete chtít léčbu urychlit nebo se vám ji nedaří dostat pod kontrolu, rozhodně zajděte k lékaři, předepíše vám mast. Preventivně nezapomínejte používat ochranné rukavice při mytí nádobí, kupte si pH neutrální mýdla a používejte hydratační bariérové krémy.

Publikováno: 14. 06. 2022

Kategorie: Nezařazené

Autor: Denisa Veverková