Jak začít se šitím?

Chcete se naučit šít, ale nevíte jak na to? Čím začít, co naopak zatím ani nezkoušet, co je potřeba do začátků a jaká úskalí vás čekají?

Pro začátečníky

Šití je krásný a praktický koníček, který slaví velký návrat. Naše maminky a babičky u strojů proseděly mnoho času, i když spíše z nutnosti než proto, že by je to extrémně bavilo. Byla zkrátka taková doba a ušít sobě nebo dětem něco na sebe bylo jednodušší, než se snažit to sehnat v obchodech. Když pak začaly být nákupní centra plná zboží a obrovského množství oblečení, na šicí stroje jsme na chvíli tak trochu zapomněli. Teď se však vrací na výsluní a šití se řadí mezi stále oblíbenější domácí činnosti. Už ne proto, že je to potřeba, ale proto, že nás to baví. Pro začátečníka však mohou být první krůčky přeci jen trochu složité, je ale potřeba nikam nespěchat. Trpělivost a odhodlání budete potřebovat stejně, jako dobrý šicí stroj. Pro začátečníky jsou skvělé modely šicích strojů Brother, které nejsou na ovládání nijak složité. Máte stroj, chuť i čas, co dál?

Začněte pomalu

Tak, jako ve sportu platí rčení o přepáleném začátku, je to stejné i u šití. Nechtějte vše zvládnout hned během pár hodin, dejte si čas na rozkoukání a seznámení se strojem a základy. V dnešní době je opravdu mnoho informací snadno dostupných na internetu, a to včetně různých videí a postupů. Bez tréninku a zkoušení se ale neobejdete. Vrhnout se hned na overlock a složité modely z pletenin či úpletů je cesta, jak hned na začátku zklamat sama sebe. Vyberte si něco jednoduchého a ideálně tak, aby to dělalo radost vám. Třeba plátěnou tašku na nákupy nebo povlak na oblíbený polštářek. Rovné střihy a tedy i rovné švy vám pomohou získat jistotu v ovládání stroje i citlivost v rukou. Pokračovat můžete jednoduchou sukní nebo volnými kalhotami do gumy. Pomalu pak zkoušejte další věci a složitější střihy, které vyžadují už určitou zkušenost. Když to bude možné, můžete zajít i na nějaký kurz nebo alespoň zkusit online přednášku. I u šití je potřeba se stále učit a zlepšovat, abyste si mohli sami vyrobit oblečení přesně podle svých představ.

Publikováno: 14. 03. 2021

Kategorie: Nezařazené

Autor: Denisa Veverková